ßßß Cookit - przepis na Pieczona kukurydza z masłem chili

Pieczona kukurydza z masłem chili

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
2 kukurydze cukrowe
około 30 g masła
sól morska i świeżo zmielony pieprz
kawałek drobno posiekanej papryczki chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
1 limonka, skórka i sok
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Masło roztopić, wymieszać z solą, pieprzem, papryczką chili, startą skórką z limonki i natką pietruszki.
Odwinąć liście kukurydzy, kolby posmarować aromatycznym masłem, zakryć liśćmi. Kukurydze ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec/grillować przez około 20-25 minut.
Podawać skrapiając sokiem z limonki, kukurydze można pokroić na poprzeczne cząstki.
Wskazówki
Kukurydzę można też ugotować w wodzie (około 8 minut) i podawać z pikantnym masłem chili.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kukurydza/kukurydza_z_chili_limonka/przepis.html