Wykonanie
Na pierwszy ogień publikuję Wam przepis na
kukurydzę z
masłem. Nie ma chyba prostszego przepisu na dodatek do obiadu. Pieczona
kukurydza z
masłem zasmakuje również dzieciom (pomijamy wtedy
chilli) a przy jej jedzeniu jest zawsze kupa śmiechu. Kolby można podawać w całości lub pokroić na mniejsze części (ja pokroiłam każdą kolbę na 3 części). Z dwóch dużych uzyskałam więc 6 mniejszych porcji.
Kukurydza z
masłem z dodatkiem
limonki,
chilli i
kolendry będzie pasowała jako dodatek do dań
mięsnych. Szczególnie polecam jako dodatek do dań grillowanych. W sezonie można zamiast piekarnika wrzucić je po prostu na grilla i zgrillować (owinięte w liście) razem z
mięsem.
Pisałam o tematycznej imprezie, która odbyła się u mnie w domu. Zaprosiłam kilka
bliskich mi osób i zaserwowałam obok Somersby ElderflowerLime również kilka pyszności. Specjalnie na nią przygotowałam kilka fajnych przepisów. Można je oczywiście wykorzystać na imprezach ale również fajnie się nadają na codzienne obiady. Nie są trudne a ich koszt również jest do zaakceptowania (jak
mawia moja mama). Pieczona
kukurydza z
masłem to jeden z tych przepisów.
Składniki:2
kolby kukurydzy30g miękkiego
masła2 łyżki posiekanej
kolendrykawałek posiekanej
papryczki chillipół
limonki (sok i skórka)
sól i czarny świeżo mielony
pieprzPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masło mieszamy z posiekaną
kolendrą, posiekaną
papryczką chilli,
sokiem i skórką z
limonki (startą). Doprawiamy
solą i
pieprzem świeżo mielonym.
Kukurydze smarujemy przygotowanym
masłem. Jeżeli mają liście to przykrywamy nimi kolby. Jeżeli nie to przykrywamy całość papierem do pieczenia (nie trzeba szczelnie). Pieczemy przez 25-30 minut.