ßßß Cookit - przepis na Kukurydza z masłem, chilli, limonką i kolendrą

Kukurydza z masłem, chilli, limonką i kolendrą

nazwa

Wykonanie

Na pierwszy ogień publikuję Wam przepis na kukurydzę z masłem. Nie ma chyba prostszego przepisu na dodatek do obiadu. Pieczona kukurydza z masłem zasmakuje również dzieciom (pomijamy wtedy chilli) a przy jej jedzeniu jest zawsze kupa śmiechu. Kolby można podawać w całości lub pokroić na mniejsze części (ja pokroiłam każdą kolbę na 3 części). Z dwóch dużych uzyskałam więc 6 mniejszych porcji.
Kukurydza z masłem z dodatkiem limonki, chilli i kolendry będzie pasowała jako dodatek do dań mięsnych. Szczególnie polecam jako dodatek do dań grillowanych. W sezonie można zamiast piekarnika wrzucić je po prostu na grilla i zgrillować (owinięte w liście) razem z mięsem.
Pisałam o tematycznej imprezie, która odbyła się u mnie w domu. Zaprosiłam kilka bliskich mi osób i zaserwowałam obok Somersby ElderflowerLime również kilka pyszności. Specjalnie na nią przygotowałam kilka fajnych przepisów. Można je oczywiście wykorzystać na imprezach ale również fajnie się nadają na codzienne obiady. Nie są trudne a ich koszt również jest do zaakceptowania (jak mawia moja mama). Pieczona kukurydza z masłem to jeden z tych przepisów.
Składniki:
2 kolby kukurydzy
30g miękkiego masła
2 łyżki posiekanej kolendry
kawałek posiekanej papryczki chilli
pół limonki (sok i skórka)
sól i czarny świeżo mielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masło mieszamy z posiekaną kolendrą, posiekaną papryczką chilli, sokiem i skórką z limonki (startą). Doprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Kukurydze smarujemy przygotowanym masłem. Jeżeli mają liście to przykrywamy nimi kolby. Jeżeli nie to przykrywamy całość papierem do pieczenia (nie trzeba szczelnie). Pieczemy przez 25-30 minut.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/kukurydza-z-maslem-chilli-limonka-i-kolendra