Wykonanie
Po prostu pyszna! Taka
kukurydza z kolby, pieczona lub grillowana jest dużo smaczniejsza niż taka z puszki! Polecam!
Składniki:3
kolby kukurydzy3 łyżki
masła1/2 pęczka
kolendry1/2 papryczki jalapenio*1
limonka – skórka + sokewentualnie trochę
żółtego serasól*można użyć też innej papryczki, np jednej
papryczki chilli.Przygotowanie:Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Kukurydze obrać z liści.W rondelku roztopić
masło, dodać posiekane bardzo drobno jalapenio oraz posiekaną drobno
kolendrę (można zostawić kilka listków do dekoracji).
Limonkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do
masła.Dosolić do smaku.
Kukurydze ułożyć osobno na kawałkach folii aluminiowej, oblać
masłem z
przyprawami i szczelnie zawinąć.Wstawić do piekarnika i piec około 25 – 30 minut, aż będzie miękka. Możemy również zrobić ją w taki sposób na grillu.Upieczoną
kukurydzę skrapiamy
sokiem z limonki, dekorujemy
kolendrą i ewentualnie posypujemy odrobina startego
żółtego sera.