ßßß Cookit - przepis na Pikantna kukurydza z masłem limonkowym i kolendrą

Pikantna kukurydza z masłem limonkowym i kolendrą

nazwa

Wykonanie

Po prostu pyszna! Taka kukurydza z kolby, pieczona lub grillowana jest dużo smaczniejsza niż taka z puszki! Polecam!
Składniki:
3 kolby kukurydzy
3 łyżki masła
1/2 pęczka kolendry
1/2 papryczki jalapenio*
1 limonka – skórka + sok
ewentualnie trochę żółtego sera
sól
*można użyć też innej papryczki, np jednej papryczki chilli.
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Kukurydze obrać z liści.
W rondelku roztopić masło, dodać posiekane bardzo drobno jalapenio oraz posiekaną drobno kolendrę (można zostawić kilka listków do dekoracji).
Limonkę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do masła.
Dosolić do smaku.
Kukurydze ułożyć osobno na kawałkach folii aluminiowej, oblać masłem z przyprawami i szczelnie zawinąć.
Wstawić do piekarnika i piec około 25 – 30 minut, aż będzie miękka. Możemy również zrobić ją w taki sposób na grillu.
Upieczoną kukurydzę skrapiamy sokiem z limonki, dekorujemy kolendrą i ewentualnie posypujemy odrobina startego żółtego sera.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/pikantna-kukurydza-z-maslem-limonkowym-i-kolendra