ßßß Cookit - przepis na Kukurydza gotowana na parze

Kukurydza gotowana na parze

nazwa

Wykonanie

Pin It
Uwielbiam ten najprostszy sposób na przygotowanie kukurydzy. Jestem zwolenniczką gotowania warzyw na parze, nie tracimy wtedy żadnych wartości smakowych ani odżywczych gotowanego warzywa wraz z wodą wylewaną po gotowaniu do zlewu.
Serdecznie zachęcam do takiego sposobu przygotowywania warzyw. Jeśli nie macie parowaru wystarczy zwykła metalowa nakładka do gotowania na parze lub metalowy durszlak.
Składniki:
4 kolby kukurydzy
masło
sól
Wykonanie:
Obrane z liści kolby kukurydzy układamy w parowarze lub innym naczyniu i gotujemy 15 minut.
Czas jest zależny od gatunku kukurydzy, ale wystarczy lekko nakłuć widelcem jedno ziarenko i sprawdzić czy już jest miękkie.
Po ugotowaniu kukurydzę musimy lekko przestudzić i albo polewamy ją stopionym masłem, albo układamy na niej jego kawałeczki, solimy i gotowe :-)
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/07/kukurydza-gotowana-na-parze.html