Wykonanie
Pin It
![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2013_slash_07_slash_kukurydza-gotowana-na-parze/l/-787861670.JPG)
Uwielbiam ten najprostszy sposób na przygotowanie
kukurydzy. Jestem zwolenniczką gotowania warzyw na parze, nie tracimy wtedy żadnych wartości
smakowych ani odżywczych gotowanego warzywa wraz z
wodą wylewaną po gotowaniu do zlewu.Serdecznie zachęcam do takiego sposobu przygotowywania warzyw. Jeśli nie macie parowaru wystarczy zwykła metalowa nakładka do gotowania na parze lub metalowy durszlak.Składniki:4
kolby kukurydzymasłosól![](/Data/Images/www.kulinarneprzygodygatity.pl\2013_slash_07_slash_kukurydza-gotowana-na-parze/l/-1872737251.JPG)
Wykonanie:Obrane z liści
kolby kukurydzy układamy w parowarze lub innym naczyniu i gotujemy 15 minut.Czas jest zależny od gatunku
kukurydzy, ale wystarczy lekko nakłuć widelcem jedno ziarenko i sprawdzić czy już jest miękkie.Po ugotowaniu
kukurydzę musimy lekko przestudzić i albo polewamy ją stopionym
masłem, albo układamy na niej jego kawałeczki, solimy i gotowe :-)