ßßß Cookit - przepis na Kukurydza z pikantnym masełkiem czosnkowym pieczona w piekarniku

Kukurydza z pikantnym masełkiem czosnkowym pieczona w piekarniku

nazwa

Wykonanie

Natknąłem się dziś na kukurydzę w sklepie pod domem, nie mogłem się oprzeć i tak właśnie powstała ta smaczna przekąska, która może też być dodatkiem do obiadu/kolacji.
Do przygotowania dwóch kolb potrzebujesz:
- 2 kolb kukurydzy
- 2 ząbków czosnku
- 1 papryczki chili
- 1/4 kostki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Roztop masło, dodaj do niego przyprawy, posiekaną papryczkę i rozdrobniony czosnek. Obierz kukurydze z liści i włókien. Umyj liście i kolby. Użyłem liści zamiast folii aluminiowej do osłonienia kukurydzy przed spaleniem i wyschnięciem, dlatego myłem liście. Pokrój każdą kolbę na 4 części. Ułóż kawałki w misce i oblej masełkiem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż dwa liście bądź duży płat folii aluminiowej. Na liściach ułóż po 4 kawałki kukurydzy, oblej je resztą masełka z miski i przykryj liśćmi każdą kolbę, bądź zawiń na nich folię aluminiową, którą w połowie pieczenia rozwiń. Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut, sprawdź miękkość ziarenek przed wyjęciem z piekarnika.
Smacznego!
-
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2013/08/kukurydza-z-pikantnym-masekiem.html