Wykonanie
Natknąłem się dziś na
kukurydzę w sklepie pod domem, nie mogłem się oprzeć i tak właśnie powstała ta smaczna przekąska, która może też być dodatkiem do obiadu/kolacji.
Do przygotowania dwóch kolb potrzebujesz:- 2
kolb kukurydzy- 2 ząbków
czosnku- 1
papryczki chili- 1/4 kostki
masła- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 łyżeczki
pieprzuRoztop
masło, dodaj do niego
przyprawy, posiekaną papryczkę i rozdrobniony
czosnek. Obierz
kukurydze z liści i włókien. Umyj liście i kolby. Użyłem liści zamiast folii aluminiowej do osłonienia
kukurydzy przed spaleniem i wyschnięciem, dlatego myłem liście. Pokrój każdą kolbę na 4 części. Ułóż kawałki w misce i oblej
masełkiem. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż dwa liście bądź duży płat folii aluminiowej. Na liściach ułóż po 4 kawałki
kukurydzy, oblej je resztą masełka z miski i przykryj liśćmi każdą kolbę, bądź zawiń na nich folię aluminiową, którą w połowie pieczenia rozwiń. Piecz w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 20 minut, sprawdź miękkość ziarenek przed wyjęciem z piekarnika.
Smacznego!-