Wykonanie
Hej hej!Ostatnio uczestniczyłyśmy w warsztatach "Dietetyczne Rewolucje" organizowane przez firmę Oleofarm . Odbywały się w Hotelu Mercur e w Gdańsku.Na wstępie każda z blogerek mogła rozkoszować się zielonym koktajlem z
ogórkiem. Pycha!
Potem powędrowaliśmy na ostatnie piętro na punkt widokowy. Mimo że pogoda nie była idealna,, udało nam się zrobić zdjęcie z
widokiem na Starówkę.
Później był czas na prezentację pani dietetyk Ani Dutkowskiej. Opowiedziała o zdrowotnych właściwościach
olejów i z czym można je połączyć, aby było smacznie, jak również zdrowo.
To co Mimi i Moni lubią najbardziej to... gotowanie! Szef kuchni restauracji Winestone, uczestnik 4 edycji programu "Top Chef" Łukasz Miecznikowski pokazał parę trików, jak
jarmuż na wiele sposób można wykorzystać w kuchni.
Chyba wszystkim zasmakował
makaron zrobiony na pesto z
jarmużu. Obłęd! Nawet zwykłe, ale niezwykłe
chipsy były tak pyszne, że chciało się jeść i jeść... Nawet Mimi smakowało, o dziwo.
Na
stole były porozkładane wszystkie zdrowe składniki. Miałyśmy za zadanie zrobić lunch box do pracy/ szkoły. Oczywiście przy przyrządzaniu, podjadałyśmy wszystko jak leci. Szczególnie nie dało się oprzeć
bagietkom. <3
O to co nam wyszło. Skromnie, ale pysznie i zielono.Na sam koniec Szef przyniósł
masło z
jarmużem. Posmarowałyśmy grubo chrupiąca kromkę i zajadałyśmy z rozkoszą na twarzy. (omnomnom)
Już nie pamiętamy, kiedy tyle zdrowego jedzenia królowało na naszym talerzu.Nie sądziłyśmy, że taki zwykły
jarmuż można przyrządzić na aż tak wiele sposobów. Czipsy, pesto, a nawet
masło. Kto by na to wpadł?Udało nam się spróbować wielu
olejów, poznałyśmy ich różne właściwości, od teraz nie używamy w domu tylko
oleju rzepakowego!Ten dłuugi stół ze zdrowym jedzeniem zainspirował nas do lepszego odżywiania się.Jednym słowem - bardzo udane i inspirujące warsztaty.Dziękujemy bardzo firmie Oleofarm i hotelu Mercury za porządną dawkę
wiedzy, a my tymczasem zmykamy do kuchni.Miłego dnia!