Wykonanie
Dziś postanowiłam pokazać Wam kilka zasad Savoir-vivre czyli dobrych manier ogólnie mówiąc. Prawdopodobnie wiele z Was zastanawiało się po co aż tyle widelców, noży. Rozwieje Wasze wątpliwości i zapytania. Częste tego typu pytania
padają z ust dzieci. Jak im to wytłumaczyć?Poniżej na zdjęciu pokazany jest średni zakres, wg mnie aby iść do naprawdę dobrej restauracji taka wiedza wystarczy.
1. serwetka2. widelec do ryb3. „zwykły” widelec4. widelec do sałatki5. talerz6. talerz do zupy7. nóż do sałatek8. „zwykły” nóż9. nóż do ryb10. łyżka do zupy11. widelec do
owoców morza12. filiżanka do kawy/herbaty13. kieliszek do
wina14. kieliszek do
wody15. widelec do ciasta16. łyżeczka do kawy/herbaty17. talerzyk do
masła18. nóż do
masłainformacja na podstawie: http://www.sukcesnaszpilkach.pl/wizerunek/savoir-vivre/savoir-vivre-przy-stole-artykul119.html#.UYSnoMp74ucObyczaje przy
stole ulegają zmianom. Dawniej
ryby jadano wyłącznie używając dwóch widelców. Teraz obowiązuje inny zwyczaj. Zaprojektowano specjalne noże do ryb, o innym kształcie i znacznie mniej ostre niż te przeznaczone do
mięs. Także i widelce do ryb różnią się od zwykłych widelców.A o co chodzi z tą
wodą w miseczce? Spotkaliście się z tym? Co z tym zrobić?Na pewno nie pić, gwarantuje. Taką
wodę z
cytryną podaje się aby zmyć z palców np. zapach po owocach morza, które zamówiliście.Miłego dnia!:)