ßßß Cookit - przepis na Savoir-vivre przy stole

Savoir-vivre przy stole

nazwa

Wykonanie

Dziś postanowiłam pokazać Wam kilka zasad Savoir-vivre czyli dobrych manier ogólnie mówiąc. Prawdopodobnie wiele z Was zastanawiało się po co aż tyle widelców, noży. Rozwieje Wasze wątpliwości i zapytania. Częste tego typu pytania padają z ust dzieci. Jak im to wytłumaczyć?
Poniżej na zdjęciu pokazany jest średni zakres, wg mnie aby iść do naprawdę dobrej restauracji taka wiedza wystarczy.
1. serwetka
2. widelec do ryb
3. „zwykły” widelec
4. widelec do sałatki
5. talerz
6. talerz do zupy
7. nóż do sałatek
8. „zwykły” nóż
9. nóż do ryb
10. łyżka do zupy
11. widelec do owoców morza
12. filiżanka do kawy/herbaty
13. kieliszek do wina
14. kieliszek do wody
15. widelec do ciasta
16. łyżeczka do kawy/herbaty
17. talerzyk do masła
18. nóż do masła
informacja na podstawie: http://www.sukcesnaszpilkach.pl/wizerunek/savoir-vivre/savoir-vivre-przy-stole-artykul119.html#.UYSnoMp74uc
Obyczaje przy stole ulegają zmianom. Dawniej ryby jadano wyłącznie używając dwóch widelców. Teraz obowiązuje inny zwyczaj. Zaprojektowano specjalne noże do ryb, o innym kształcie i znacznie mniej ostre niż te przeznaczone do mięs. Także i widelce do ryb różnią się od zwykłych widelców.
A o co chodzi z tą wodą w miseczce? Spotkaliście się z tym? Co z tym zrobić?
Na pewno nie pić, gwarantuje. Taką wodę z cytryną podaje się aby zmyć z palców np. zapach po owocach morza, które zamówiliście.
Miłego dnia!:)
Źródło:http://malafilizanka.blogspot.com/2015/04/savoir-vivre-przy-stole.html