Wykonanie
To chyba najprostsza potrawa jaką kiedykolwiek zrobiłam. W zasadzie tylko dwa składniki. Kluski i
masło . Spokojnie może się obyć bez
sera. A jak smakuje? Tym, którzy wyznają pochwałę prostoty nie muszę mówić, że wybornie. Przepis na " spaghetti al
burro ", bo tak brzmi oryginalna, włoska nazwa tego dania, pochodzi z książki "Frankie Dettori's italian family cookbook" . Ta prosta potrawa była serwowana raz w tygodniu przez
matkę autora książki i należała do najulubieńszych jego potraw. Połowa była zjadana z samym
masłem, a dopiero reszta posypywana
serem. Zgadzam się, ta prostsza połowa była lepsza:)
700 g suchego spaghetti200 g
masła dobrej jakości
sól morska4 łyżki
startego sera ParmesanW garnku, w osolonej wodzie, gotujemy
makaron wg przepisu z opakowania, odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy
masło i mieszamy z
makaronem. Rozkładamy na talerze i każdą porcję posypujemy łyżką
startego sera.