Wykonanie
Cykorii nie kojarzyłam mi się jakoś konkretnie z kuchennymi eksperymentami. Do momentu kiedy moja Mama przyżądziła
cykorie, owiniętę aromatyczną
szynką, zapieczone w
beszamelowym sosie i oprószone
żółtym serem. Taki jesienny comfort food.Tak naprwdę to bardzo ciekawe i zdrowe warzywo. Pozwolę sobie przytoczyć kilka faktów na jej temat:- zzieleniałe listki świadczą o tym, że warzywo zgorzkniało pod wpływem światła i nie nadaje się już do jedzenia (kupujmy więc tylko białe!)-
cykoria uprawiana jest bez dostępu światła- zawiera mnóstwo cennych składników i minerałów, jak sód, potas, magnez,mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C,- gorycz wyczuwalną w smaku
cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci.
Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy:- 4
cykorie (średniej wielkości, po 2 na osobę)- 2 łyżki
mąki- 2 łyżki
masła- 400 ml
mleka- 1/2 szklanki
startego sera (
parmezanu, gruyer) plus odrobina do posypania na wierzchu.W rozgrzanym rondlu topimy
masło i dodajemy
mąkę, mieszamy do połączenia składników. Cały czas mieszając dodajemy powoli
mleko i
gałką muszkatołową. Odstawiamy na bok.
Cykorie opłukać i ugotować w posłodzonej wodzie (ja dodaję 1 łyżeczkę
cukru). Gdy będą miękkie, wyjąć z
wody, ostudzić i odciąć końce. Każdą
cykorię zawinąć z plaster
szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać
startym serem, zalać sosem i na wierzchu również posypać
serem. Zapiekać ok. 30-40 w 180 stopniach, aż wierzch się zrumieni.Podawać gorące.
Kilka faktów na temat cykori:- zzieleniałe listki świadczą o tym, że warzywo zgorzkniało pod wpływem światła i nie nadaje się już do jedzenia (kupujmy więc tylko białe!)-
cykoria uprawiana jest bez dostępu światła- zawiera mnóstwo cennych składników i minerałów, jak sód, potas, magnez,mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C,- gorycz wyczuwalną w smaku
cykoria zawdzięcza dwóm składnikom: laktucynie i laktukopikrynie, które dodatkowo pobudzają apetyt i dobrze wpływają na wątrobę stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci.