Wykonanie
Znacie fasolnika chińskiego? Jedliście go kiedyś? Ja po raz pierwszy spróbowałam go rok temu, kiedy mąż zakupił nasiona i zasiał je w przydomowym ogródku. Okazów nie było dużo, ale ten smak pozostał ze mną na bardzo długo. W tym roku posialiśmy go w ilości trzykrotnie większej, a więc i zbiory były obfitsze :) Kilka kilogramów tej fantastycznej odmiany
fasolki jedzona jest u nas na okrągło. Strąki fasolnika można przyrządzać na wiele sposobów. Podawać gotowane z
wody, okraszone
bułką tartą zrumienioną na
maśle, smażyć z dodatkiem
orzechów,
sezamu i
chili lub zapiekać w dowolny sposób. Świetnie prezentuje się także jako warzywne spaghetti, bo jego strąki osiągają nawet do 60 cm długości (!). Fasolnik w naszym ogródku nie osiągnął co prawda, aż tak okazałych rozmiarów, ale urzekł nas po raz kolejny tego lata... Dziś postanowiłam przygotować go pod pierzynką z beszamelu w wersji na ostro z dodatkiem
płatków chili. Wyszło bajecznie! Mąż spróbował i zaniemówił...To mega smaczne połączenie jest po prostu idealne :) Aż ma się ochotę na więcej :)
Składniki:30 strąków fasolnika chińskiego3 plastry
szynki szwarcwaldzkiej1/2 łyżki ziaren
sezamu1/2 łyżeczki
chili w płatkach (lub 1/4 łyżeczki
chili w proszku)2 łyżki
startego sera pecorino romano (lub
parmezanu)Beszamel:1 1/2 łyżki
mąki1 łyżka
masłamleko (około 200 ml)świeżo zmielona
sól morskaświeżo zmielony
czarny pieprz1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejFasolnika ugotować na parze kilka minut al dente. W rondelku zrobić zasmażkę z
masła i
mąki. Stopniowo dolewać
mleka mieszając energicznie trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dobrze przyprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Fasolnika obwinąć
szynką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
masłem. Zalać beszamelem, posypać
sezamem,
płatkami chili i
serem. Zapiekać około 15-20 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Smacznego!