ßßß Cookit - przepis na Fasolnik chiński w obłędnym wydaniu...

Fasolnik chiński w obłędnym wydaniu...

nazwa

Wykonanie

Znacie fasolnika chińskiego? Jedliście go kiedyś? Ja po raz pierwszy spróbowałam go rok temu, kiedy mąż zakupił nasiona i zasiał je w przydomowym ogródku. Okazów nie było dużo, ale ten smak pozostał ze mną na bardzo długo. W tym roku posialiśmy go w ilości trzykrotnie większej, a więc i zbiory były obfitsze :) Kilka kilogramów tej fantastycznej odmiany fasolki jedzona jest u nas na okrągło. Strąki fasolnika można przyrządzać na wiele sposobów. Podawać gotowane z wody, okraszone bułką tartą zrumienioną na maśle, smażyć z dodatkiem orzechów, sezamu i chili lub zapiekać w dowolny sposób. Świetnie prezentuje się także jako warzywne spaghetti, bo jego strąki osiągają nawet do 60 cm długości (!). Fasolnik w naszym ogródku nie osiągnął co prawda, aż tak okazałych rozmiarów, ale urzekł nas po raz kolejny tego lata... Dziś postanowiłam przygotować go pod pierzynką z beszamelu w wersji na ostro z dodatkiem płatków chili. Wyszło bajecznie! Mąż spróbował i zaniemówił...To mega smaczne połączenie jest po prostu idealne :) Aż ma się ochotę na więcej :)
Składniki:
30 strąków fasolnika chińskiego
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1/2 łyżki ziaren sezamu
1/2 łyżeczki chili w płatkach (lub 1/4 łyżeczki chili w proszku)
2 łyżki startego sera pecorino romano (lub parmezanu)
Beszamel:
1 1/2 łyżki mąki
1 łyżka masła
mleko (około 200 ml)
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Fasolnika ugotować na parze kilka minut al dente. W rondelku zrobić zasmażkę z masła i mąki. Stopniowo dolewać mleka mieszając energicznie trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dobrze przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Fasolnika obwinąć szynką i ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Zalać beszamelem, posypać sezamem, płatkami chili i serem. Zapiekać około 15-20 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/08/fasolnik-chinski-w-obednym-wydaniu.html