Wykonanie
Omlet zapiekany w piekarniku to jedno z najłatwiejszych efektownych śniadań/kolacji, jakie znam. Robi się ekspresowo, wygląda bardzo estetycznie i w zależności od nastroju lub zawartości lodówki można dowolnie modyfikować składniki, które się w nim znajdą. Kompozycja z
zielonymi szparagami i
szczypiorem z
dymki to kwintesencja wiosny –
słoneczna żółć
jajek i orzeźwiająca zieleń dodatków.
Składniki (dla 3-4 osób):6 dużych
jajek3 łyżki kremówki 30-36%3 łyżki drobno utartego
parmezanu (30 g)2 łyżki grubo pokrojonej
dymki (tylko zielona część)8
zielonych szparagów (300 g)
sól i świeżo zmielony
czarny pieprzmasło do wysmarowania formyW niewielkim garnku zagotuj
wodę.
Szparagom odłam zielone końcówki (możesz je zachować i dodać do
bulionu warzywnego) i pokrój pozostałe części na dwucentymetrowe kawałki. Zblanszuj je (wrzuć na minutę do wrzątku, odcedź i przelej zimną
wodą) i otrząśnij dobrze z
wody.Naczynie do zapiekania wysmaruj
masłem i rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.W miseczce odpowiedniej wielkości rozbełtaj
jajka ze
śmietaną,
parmezanem i
dymką. Dopraw
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.W naczyniu do zapiekania rozłóż zblanszowane
szparagi i wylej na nie masę jajeczną. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez około 20 minut aż omlet się zetnie.
Related PostsQuiche z
zielonymi szparagami i
boczkiemBiałe
szparagi z
jajkiem w koszulce i
sosem holenderskimPesto z
pietruszkiBliny pszenno-gryczaneWytrawne muffiny z warzywami i
serem