ßßß Cookit - przepis na Dorsz z maślano-ziołową skórką

Dorsz z maślano-ziołową skórką

nazwa

Wykonanie

Ponieważ ryba tradycyjnie musi być u mnie przynajmniej raz w tygodniu, więc ilekroć wertuję pozycje mojej kulinarnej biblioteczki, uważnie przyglądam się "rybnym" przepisom.
Przepis na dorsza z maślano-ziołową skórką, który zaserwowałam dzisiaj na obiad, pochodzi z książki kontrowersyjnego szefa kuchni Gordona Ramsay'a "Passion for seafood" . I chociaż jest przy nim nieco zabawy, to myślę, że warto zrobić tą pyszną rybkę w mocno pietruszkowej skórce. W przepisie Gordona był to dorsz, u mnie bardzo popularny tu rdzawiec, z rodziny dorszowatych. Ryba była ciut za sucha(dla mojego męża), więc proponowała bym dodać więcej masła, bądź pomidorów, albo skorzystać z sugestii Gordona i podać rybę z sosem na bazie "kostki rybnej"(fish stock) plus mleko i mąka.
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g pieczarek, bardzo drobno pokrojonych
2 dojrzałe pomidory, bez skórki i pestek
600 g filetów z dorsza
1 łyżka musztardy francuskiej
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz na ziołową skórkę:
40 g natki pietruszki ozdobnej
1 łyżeczka świeżego tymianku(dałam suszony)
50 g miękkiego masła
150 g bułki tartej(dałam mniej)
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pieczarki, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze ok 10 min lub do wyparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy.
Z pomidorów robimy puree. Odkładamy.
Pietruszkę siekamy w malakserze, dodajemy masło i tymianek. Powstałą masę dodajemy do bułki tartej i mieszamy aż do uzyskania pasty. Pastę rozkładamy na folii kuchennej tak aby powierzchnia pasty wystarczyła na przykrycie filetów. Przykrywamy kolejną warstwą folii i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st C . Filety układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce, smarujemy musztardą, potem na każdy filet nakładamy warstwę pomidorowego puree i przykrywamy pieczarkami. Wyjętą z lodówki pastę kroimy na kilka części(tyle ile mamy kawałków ryby) i układamy na każdym filecie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie rybę grillujemy kilka minut, aż do uzyskania rumianej skórki.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/08/dorsz-z-malano-zioow-skrk.html