Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5
01 5admin5 / 5 starsProsty
chleb na drożdżachLub
chleb mleczny,
chleb wiktoriański - prosty
chleb z
mąki pszennej,
mleka i
drożdży. Smakuje jak dobry polski
chleb :) Najlepszy oczywiście świeży, zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Miękki w środku, z grubą, chrupiącą skórką. Bardzo dobrze smakuje zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Lub z samym
masłem ;)Składniki1 sztuka15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 i 1/4 szklanki ciepłego
mleka3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
soli1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaPrzygotowanie
Drożdże pokruszyć do kubka, dodać
cukier i 1/3 szklanki ciepłego
mleka. Wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą, następnie wlać
drożdże i zacząć mieszać składniki drewnianą łyżką. Wlewać stopniowo resztę
mleka cały czas delikatnie mieszając i łącząc ze sobą wszystkie składniki.Połączyć je w jedną część, wyłożyć na podsypany
mąką blat i wyrabiać przez 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.Uderzyć pięścią w ciasto, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia.Podłużną formę keksową (22 cm) posmarować
olejem. Z ciasta uformować wałek i zwinąć go tworząc literę S. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ponad brzeg foremki), na ok. 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Wierzch
chleba posmarować częścią mieszanki z
jajka i
mleka i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut, na złoty kolor.