Wykonanie
Dzisiaj zwykły, absolutnie najprostszy z możliwych
pszenny chleb. Kompletnie przejadły nam się te pełnoziarniste zdrowe
chleby. Mieliśmy ochotę na coś prostego i niekoniecznie zdrowego. Po prostu biała
pszenna mąka,
woda i
drożdże. Nic więcej. Wymyśliłem więc taki prosty przepis.
Chleb na kolana nie rzuca, arcydziełem sztuki piekarniczej nie jest, ale jest po prostu smaczny. Na tyle smaczny, że teraz, gdy wpisuję ten przepis na bloga drugi raz go robię, właśnie mi wyrasta. Jeżeli lubicie
białe pieczywo to jest właśnie przepis dla was. I łatwy i smaczny. Trzeba czegoś więcej?400 g
mąki pszennej240 ml
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki suchych
drożdżyjajko i
mleko (do posmarowania
chleba)Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy ciasto. Początkowo może się lepić do dłoni, ale im dłużej będziemy wyrabiać, tym mniej będzie się kleiło. Wyrabiamy ok. 20-25 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na wysypany
mąką blat i formujemy bochenek. Ponownie przykrywany ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).Jak ciasto wyrośnie to
ostrym nożem (lub żyletką) nacinamy ukośnie wierch w kilku miejscach i smarujemy dokładnie jakiem roztrzepanym z
mlekiem.Pieczemy 35 minut w 200 stopniach.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)