Wykonanie
Te bułeczki kompletnie nas zachwyciły. Są serwowane w postaci podłużnego
chlebka złożonego z segmentów do odrywania. Już zostały zaklepane na najbliższe niedzielne śniadania :-). Mięciutkie (nie tylko od razu po upieczeniu), maślane, wspaniałe! Tylko kto będzie wstawał wcześniej w niedzielę by wyrobić ciasto ... ? ;-)Składniki:5 g suchych
drożdży lub 10 g świeżych
drożdży175 ml letniego
mleka30 g
masła, roztopionego1 łyżka
cukru1
jajko280 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soliDodatkowo:15 g roztopionego
masła do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości około 5 cm. Każdy z pasków podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować roztopionym
masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie, lecz tak, by na powierzchni odstawał kawałek około 1 cm. Kawałki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne na 30 minut (lub do podwojenia objętości). Całość posmarować
masłem.Piec 15 - 20 minut (piekłam krócej, około 10 minut) w piekarniku rozgrzanym do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Przepis ze strony Mirabelki "
Chleb - moja domowa piekarnia"