ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z hotelu Parker House w Bostonie

Bułeczki z hotelu Parker House w Bostonie

nazwa

Wykonanie

Te bułeczki kompletnie nas zachwyciły. Są serwowane w postaci podłużnego chlebka złożonego z segmentów do odrywania. Już zostały zaklepane na najbliższe niedzielne śniadania :-). Mięciutkie (nie tylko od razu po upieczeniu), maślane, wspaniałe! Tylko kto będzie wstawał wcześniej w niedzielę by wyrobić ciasto ... ? ;-)
Składniki:
5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych drożdży
175 ml letniego mleka
30 g masła, roztopionego
1 łyżka cukru
1 jajko
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
15 g roztopionego masła do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości około 5 cm. Każdy z pasków podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów. Powierzchnię każdego posmarować roztopionym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnią do środka, ale nie całkiem dokładnie, lecz tak, by na powierzchni odstawał kawałek około 1 cm. Kawałki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne na 30 minut (lub do podwojenia objętości). Całość posmarować masłem.
Piec 15 - 20 minut (piekłam krócej, około 10 minut) w piekarniku rozgrzanym do 220ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :-).
Przepis ze strony Mirabelki "Chleb - moja domowa piekarnia"​
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-z-hotelu-parker-house-w-bostonie