Wykonanie
            Składniki2 porcje2 duże 
kalmary oczyszczone (lub około 1/2 kg 
kalmarów)Marynata2 ząbki 
czosnku, obrane i drobno posiekane4 łyżki 
oliwy z oliwek1,5 łyżki 
octu winnegolistki z 1 gałązki 
rozmarynusól i świeżo zmielony 
czarny pieprzPeperonata2 
papryki (zielona i czerwona)
sól i świeżo zmielony 
czarny pieprz4 łyżki 
oliwy z oliwek1/2 
cebuli, drobno pokrojonej1 ząbek 
czosnku, posiekany1 łyżka posiekanej 
natki pietruszki1 puszka 
pomidorów bez skórek, około 300 gPrzygotowanie
KalmaryDo głębokiego talerza włożyć 
czosnek i 
rozmaryn, wlać 
oliwę oraz 
ocet winny. Doprawić 
solą i 
pieprzem, wymieszać.
Kalmary umyć i osuszyć. Przeciąć je wzdłuż na 2 części i jeszcze raz w poprzek. Włożyć do marynaty, wymieszać, przykryć folią przeźroczystą i włożyć do lodówki na 4 godziny. Raz 
kalmary odwrócić.Rozgrzać grill w piekarniku do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, zagiąć końce folii tworząc boki na wysokość 1 - 2 cm. 
Kalmary wyjąć z marynaty i ułożyć na folii. Marynatę przelać do kubka. 
Kalmary zapiekać przez około 4 minuty, aż się zarumienią. Podczas pieczenia 
kalmary raz odwrócić i polewać marynatą.Wyjąć z piekarnika, rozłożyć na talerzu oraz skropić 
oliwą z oliwek lub pozostałą marynatą znajdującą się w folii. Podawać z peperonatą i opieczonym w tosterze 
chlebem.PeperonataRozgrzać grill w piekarniku. 
Papryki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać 
solą i 
pieprzem oraz wysmarować 2 łyżkami 
oliwy. Ułożyć skórką do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. 
Papryki piec przez około 15 - 20 minut, aż skórka będzie brązowo - czarna. Wyjąć z piekarnika, zawinąć szczelnie końce folii na 
papryce i odczekać 10 minut. Wyjąć z foli i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę.
Pomidory odsączyć z sosu i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki 
oliwy z oliwek, zeszklić 
cebulę wraz z 
czosnkiem. Dodać 
pomidory i smażyć przez 3 - 4 minuty na wolnym ogniu. Doprawić 
solą, 
pieprzem, dodać pokrojone 
papryki oraz 
natkę pietruszki. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę.


