Składniki175 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 g b. miękkiego masła175 g drobnego cukru2 łyżeczki imbiru w proszku lub 3 łyżeczki świeżo startego3 jajka, roztrzepane400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki1 łyżka brązowego cukruPrzygotowanieFormę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Dodać 175 g bardzo miękkiego masła rozdrobnionego na kawałeczki/cząstki, cukier, imbir oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto, tylko do połączenia się składników.Przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, posypać brązowym cukrem oraz wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez ok. 35 - 40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.