Wykonanie
Przyznam, że dotychczas nie miałam okazji ani robić, ani jeść ciasta, w którym wykorzystano
gruszki. Ale jakoś tak mnie skusiło i spróbowałam je wykonać. Przyznam, że smak ma bardzo ciekawy, nietypowy, ale zdecydowanie pozytywnie wypada na tle innych
owoców stosowanych w ciastach.Pomysł zaczerpnęłam z Kwestii Smaku .
Składniki:- 175 g
masła,- 175 g
mąki pszennej,- 175 g
cukru,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,- 3
jajka,- 2/3 łyżeczki tartego
imbiru,- 3 większe
gruszki,- 3 łyżeczki
brązowego cukru.Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Dodajemy do niej
cukier,
masło pokrojone na kawałki,
jajka oraz
imbir. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto wylewamy do dość małej formy (ja użyłam okrągłej o średnicy 26 cm).
Gruszki obieramy i kroimy w cieńsze plasterki. Układamy je bardzo gęsto na cieście i posypujemy
brązowym cukrem.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 45 minut.