Wykonanie
Bardzo kaloryczne, bardzo aromatyczne i bardzo smaczne :-))Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Składniki :175 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej200 g miękkiego ma175 g drobnego
cukru1 łyżka świeżo startego obranego
imbiru3
jajka roztrzepane400 g
gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki1 łyżka
brązowego cukruWykonanie :Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąkę przesiać do miski, dodać
proszek do pieczenia i
sodę, 175 g
masła w kawałkach,
cukier,
imbir oraz
jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki
gruszek, tak aby zachodziły na siebie. Posypać
brązowym cukrem i wiórkami pozostałego
masła. Piec na złoty kolor przez 35 – 40 minut. Podawać ciepłe z
lodami lub
bitą śmietaną.