Wykonanie
Coś dla wielbicieli
rabarbaru :) W zasadzie sezon na
rabarbar niedługo się skończy, dlatego czym prędzej zachęcam do spróbowania tego orzeźwiającego ciasta. Robi się je naprawdę szybko, a smakuje wyśmienicie, zwłaszcza schłodzone. A
imbir doskonale podkręca jego smak. Jeśli jednak ktoś nie przepada za
imbirem, to można go pominąć ;)
Składniki:150 g miękkiego
masła700 g
rabarbaru50 g
cukru100 g
brązowego cukrukawałek świeżego
imbiru - pokrojonego w drobną kostkę3
jajka150 g
mąki2 łyżeczki mielonego
imbiru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejDodatkowo: mała
śmietana kremówka - do dekoracjiPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę o śr. 22-24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2.
Rabarbar umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić w 2-centymetrowe kawałki (końcówki łodyg wyrzucamy).3. Na dno tortownicy równomiernie rozsypać: najpierw
biały cukier, później świeży
imbir, a na koniec
rabarbar.4.
Mąkę przesiać, dodać do niej
proszek do pieczenia,
sodę i mielony
imbir. Wymieszać.5. Miękkie
masło utrzeć z
brązowym cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym
jajku. Na koniec (dalej ucierając) stopniowo dodawać
mąkę.
6. Gdy ciasto będzie jednolite przełożyć je za pomocą łyżki do tortownicy i równomiernie rozsmarować na
rabarbarze (ciasto wyjdzie gęste, więc trzeba uważać, żeby
rabarbar się nie przemieścił).7. Piec przez 45 min.8. Po wyjęciu ciasta z piekarnika zostawić je w formie do całkowitego wystygnięcia, dopiero wtedy można je obrócić (zdjąć obręcz tortownicy, usunąć boczny papier, na górę przyłożyć talerz, na którym ciasto będzie serwowane i obrócić).9. Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubić z niewielką ilością
cukru pudru, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i udekorować ciasto.Ciasto przechowywać w lodówce do 2 dni.Źródło/ Inspiracja: C. Bretherton "Step-By-Step Cakes"