Wykonanie
Pyszna, prosta i szybka babka. Nie wymaga wiele zachodu wykonanie jej a teraz w sezonie
gruszkowym jest cudownym dopełnieniem popołudniowej
herbatki lub
kawki.- 200g miękkiego
masła- 175g
cukru-175g
mąki- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3
jajka- 3 łyżki
imbiru- 450g pokrojonych w plasterki
gruszek.Wszystkie składniki prócz
gruszek miksujemy na gładką masę. Kolejność dodawania składników nie ma znaczenia. Formę malutką z kominkiem ( lub tortownicę 20 lub 22cm) smarujemy tłuszczem . Na spód układamy
gruszki a na nie wylewamy ciasto. Pieczemy w 160C ( z termoobiegiem - bez termoobiegu180c) przez około 40 min. Ja dodałam po wszystkim z braku czasu gotową polewę ale możecie posypać
cukrem pudrem lub rozpuścić
czekoladę.