ßßß Cookit - przepis na Zupa botwinka z ziemniakami i koperkiem

Zupa botwinka z ziemniakami i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 litr bulionu jarzynowego
1 pęczek młodej botwinki bez buraczków lub z malutkimi buraczkami
500 g młodych małych ziemniaków
2 łyżeczki soku z cytryny
1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
5 łyżek śmietanki (użyłam kremówki 30% ale może być płynna 18% do zup lub roślinna np. sojowa lub owsiana, ryżowa)
pół pęczka koperku
Przygotowanie
Przygotować bulion. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki.
Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5-7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować.
Gotować przez ok. 8 minut aż ziemniaki będą już prawie miękkie. W połowie gotowania dodać plasterki buraczków. Następnie dodać posiekane łodyżki liści botwinki i gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez ok. 1-2 minuty.
Dodać liście botwinki i gotować jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Dodać zmielony pieprz i w razie potrzeby doprawić solą.
Dodać sok z cytryny a po chwili śmietankę kremówkę (jeśli śmietanka jest mniej tłusta lub roślinna należy ją wcześniej rozprowadzić w kilku łyżkach zupy). Dodać posiekany koperek i podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/botwinka/zupa_botwinka_z_ziemniakami/przepis.html