Składniki4 porcje1 litr bulionu jarzynowego1 pęczek młodejbotwinki bez buraczków lub z malutkimi buraczkami500 g młodych małych ziemniaków2 łyżeczki soku z cytryny1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu5 łyżek śmietanki (użyłam kremówki 30% ale może być płynna 18% do zup lub roślinna np. sojowa lub owsiana, ryżowa)pół pęczka koperkuPrzygotowaniePrzygotować bulion. Odciąć liście botwinki od buraczków, dokładnie umyć liście i obrać buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokroić na cienkie plasterki.Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5-7 minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować.Gotować przez ok. 8 minut aż ziemniaki będą już prawie miękkie. W połowie gotowania dodać plasterki buraczków. Następnie dodać posiekane łodyżki liści botwinki i gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez ok. 1-2 minuty.Dodać liście botwinki i gotować jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Dodać zmielony pieprz i w razie potrzeby doprawić solą.Dodać sok z cytryny a po chwili śmietankę kremówkę (jeśli śmietanka jest mniej tłusta lub roślinna należy ją wcześniej rozprowadzić w kilku łyżkach zupy). Dodać posiekany koperek i podawać.