Wykonanie
Uwielbiam
botwinkę. To jedna z tych zup, na którą się czeka niemal cały rok. Szkoda, że mojego entuzjazmu nie podzielają,
póki co, moje dzieci:)
Składniki:1 litr
bulionupęczek
młodej botwinki4-5
młodych ziemniakówłyżka
soku z cytrynyśmietana 18% (do zup i
sosów)
sól,
pieprzopcjonalnie:
jajko na twardo,
koperekZiemniaki obieramy. Od
buraczków odcinamy liście i łodygi,
buraczki obieramy. Umyte
ziemniaki i
buraki kroimy w niedużą kostkę. Liście
botwinki dokładnie myjemy i szatkujemy na desce razem z łodygami. Do
bulionu wkładamy
ziemniaki, gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy
buraczki, a po kolejnych 8-10 minutach liście i łodygi. Doprawiamy
śmietaną i
sokiem z cytryny oraz
solą i
pieprzem. Można posypać
koperkiem i dołożyć ugotowane na twardo
jajko.