Wykonanie
Sezon
botwinkowy w pełni, polecam więc przepis Asi . Znalazłam w nim smak, którego od kilku lat szukałam w tej zupie. I ciągle czegoś mi brakowało, ciągle to nie było to. Ta zupa jest idealna!-Składniki na 3 porcjelitr
bulionu (jak chcę, żeby zupa stanowiła cały obiad gotuję
bulion drobiowy, a
mięso z kurczaka rozdrabniam i wkładam na talerze przed wylaniem zupy)1 pęczek
młodej botwinki bez
buraczków lub z malutkimi
buraczkami4-6 małych
ziemniaków2 łyżeczki
soku z cytryny1/3 łyżeczki zmielonego
pieprzu5 łyżek kremówkipół pęczka
koperku (można pominąć, jako i mi się już 2
razy zdarzyło)Ugotować
bulion.
Buraczki z
botwinki wyszorować, pokroić na drobne plastry. Liście razem z gałązkami posiekać.
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Podsmażyć je w szerokim garnku na
oleju rzepakowym (ok. 5-7 minut), następnie wlać gorący
bulion i zagotować.Gotować przez ok. 8 minut aż
ziemniaki będą prawie miękkie. W połowie gotowania dodać plasterki
buraczków. Następnie dodać posiekane łodyżki liści
botwinki i gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez ok. 1-2 minuty.Dodać liście
botwinki i gotować jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Dodać zmielony
pieprz i w razie potrzeby doprawić
solą.Dodać
sok z cytryny a po chwili
śmietankę kremówkę. Dodać posiekany
koperek i podawać.Rada - dobrze jest trzymać się tych krótkich czasów gotowania - dzięki temu zupa nie straci koloru.