Wykonanie
Jedna z wiosennych zup to barszcz z
botwinką, która zawsze smakuje. Lekka i orzeźwiająca, a przy okazji bogata w beta-karoten zupa. Bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu i prosta zupka.2 L
WYWARU Z KOŚCI LUB
BULIONPĘCZEK
BOTWINKI Z
BURACZKAMI2 DAG MASŁA100 ML
ŚMIETANY2 DAG
MĄKI2
JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO4
ZIEMNIAKI MŁODEKOPEREKSÓL,
PIEPRZ,
CUKIER, ODROBINA
SOKU CYTRYNOWEGOWYKONANIE
Botwinkę razem z
buraczkami oczyścić, opłukać, pokroić, zalać małą ilością
wywaru, dodać
masło,
sól i odrobinę
soku cytrynowego, ugotować.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę dodać do
botwinki, zalać pozostałym
wywarem i ugotować.
Śmietanę wymieszać z
mąką dodać do
botwinki zagotować. Dodać ugotowane na twardo , obrane ze skorupek i pokrojone w cząstki
jajka oraz pokrojony
koperek. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.