ßßß Cookit - przepis na BARSZCZ Z BOTWINKĄ

BARSZCZ Z BOTWINKĄ

nazwa

Wykonanie

Jedna z wiosennych zup to barszcz z botwinką, która zawsze smakuje. Lekka i orzeźwiająca, a przy okazji bogata w beta-karoten zupa. Bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu i prosta zupka.
2 L WYWARU Z KOŚCI LUB BULION
PĘCZEK BOTWINKI Z BURACZKAMI
2 DAG MASŁA
100 ML ŚMIETANY
2 DAG MĄKI
2 JAJKA UGOTOWANE NA TWARDO
4 ZIEMNIAKI MŁODE
KOPEREK
SÓL, PIEPRZ, CUKIER, ODROBINA SOKU CYTRYNOWEGO
WYKONANIE
Botwinkę razem z buraczkami oczyścić, opłukać, pokroić, zalać małą ilością wywaru, dodać masło, sól i odrobinę soku cytrynowego, ugotować. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę dodać do botwinki, zalać pozostałym wywarem i ugotować. Śmietanę wymieszać z mąką dodać do botwinki zagotować. Dodać ugotowane na twardo , obrane ze skorupek i pokrojone w cząstki jajka oraz pokrojony koperek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Źródło:http://gotujcosniecos.blox.pl/2011/05/BARSZCZ-Z-BOTWINKA.html