ßßß Cookit - przepis na Sałatka z gotowanej pszenicy z nutą cytryny

Sałatka z gotowanej pszenicy z nutą cytryny

nazwa

Wykonanie

Zapewne Ci, którzy jedzą kutię na Boże Narodzenie znają gotowaną pszenicę. Być może też niektórzy wędkarze stosują ją jako przynętę... Ja poznałam ją dopiero niedawno. Wcześniej myślałam, że ziarna pszenicy sprzedawane na wagę, leżące tuż obok kasz, fasoli i grochu, przeznaczone są do karmienia ptaków, ewentualnie do wysiania w doniczce przed Wielkanocą.
Gotowana pszenica jest nie tylko dla wegetarian. Moim zdaniem powinni ją poznać Ci, którzy starają się wprowadzać do swojego jadłospisu zdrowe, nieprzetworzone produkty. Może bowiem zastąpić kasze. Ma niski indeks glikemiczny - zaledwie 40-45, co plasuje ją w jednym rzędzie z kaszą gryczaną paloną - ta ostatnia jednak jest dość ciężkostrawna i eliminowana przez wielu z nas. Pszenicę można jeść bez obaw.
Kasza gryczana - indeks glikemiczny 40-50 (niski IG)
Kasza jaglana - indeks glikemiczny 70 (wysoki IG)
Kasza jęczmienna - indeks glikemiczny 70 (wysoki IG)
Pszenicę trzeba namoczyć dzień wcześniej, wtedy dużo szybciej się ugotuje - przez około godzinę. Zasada jest taka: na 2 szklanki suchego ziarna dajemy 5-6 szklanek wody - pszenica zwiększa bowiem swoją objętość. Jak smakuje? Lekko orzechowo. Podajcie ją kiedyś do obiadu zamiast kaszy - nikt nie zgadnie co ma na talerzu!
A ta sałatka? Jest dobra na ciepło i na zimno. Najlepsza po kilku godzinach od przyrządzenia - wtedy smaki idealnie się łączą. UWAGA: taki posiłek jest sycący, nie trzeba więc zjeść go dużo, czy to nie jest dobra wiadomość? :)
Składniki: [na 6 porcji]
2 szklanki ziaren pszenicy (400g)
3 łyżki natki pietruszki (może być mrożona)
1 łyżka świeżego rozmarynu
1 duża cytryna
550g pieczarek
1 cebula
1 szalotka/dymka/mała czerwona cebulka/gruby szczypior
1 jabłko
1 marchewka
1 cukinia
1 łyżeczka masła klarowanego
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
2 łyżki oliwy z oliwek
ocet balsamiczny
sól, pieprz
Wykonanie:
Pszenicę namoczyć dzień wcześniej (przynajmniej 8 godzin przed gotowaniem) w dużej ilości wody - 5 szklankach. Po okresie namaczania dokładnie ją przemieszać, usunąć zbierające się na powierzchni łupinki. Odcedzić. Do dużego garnka wsypać pszenicę, zalać 6 szklankami czystej zimnej wody. Gotować około godziny - do miękkości. Po 50 minutach wodę z gotującą się pszenicę posoliłam. Pszenica nie ma być rozgotowana, będzie trochę bardziej miękka jak makaron al dente.
Obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego (albo oleju), dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu aż będzie lekko szklista (ok. 5 min.), dodać pieczarki, dusić przez około 8 minut, aż zmiękną, posolić i popieprzyć do smaku, na końcu dodać 1/2-1 łyżeczkę octu balsamicznego.
Cukinię dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na plasterki. Patelnię grillową natłuścić małą ilością oleju za pomocą sprayu, grillować cukinię z każdej ze stron przez kilka minut, aż zmięknie i utworzą się ładne paski.
Jabłko umyć, wydrążyć gniazda nasienne, nie obierać (będzie zdrowiej), zetrzeć na tarce - na grubych oczkach. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na na tarce - także na grubych oczkach.
Cytrynę wyszorować, sparzyć. Zetrzeć skórkę na tarce - na małych oczkach.
Przygotować dressing: wycisnąć sok z cytryny, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę octu balsamicznego, sól i pieprz. Wymieszać.
Zioła posiekać. Szalotkę/dymkę/małą cebulkę czerwoną albo szczypior pokroić na drobną kostkę/posiekać.
Do ugotowanej pszenicy dodać wszystkie warzywa za wyjątkiem cukinii, zioła, szalotkę, skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Dodać dressing, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Najlepiej odstawić sałatkę na kilka godzin w chłodne miejsce - do połączenia się składników.
Podawać na ciepło albo zimno, na wierzchu rozkładając cukinię.
Czynności do wykonania jest pozornie dużo, całość - nie licząc gotowania pszenicy - zajęła mi maksymalnie pół godziny .
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/04/saatka-z-gotowanej-pszenicy-z-nuta.html