Wykonanie
Jeśli potrzebujecie kolejnego smacznego pomysłu na domową
wedlinę polecem tę pieczeń. Można użyć dowolnych
ziół, ja polecam
rozmaryn lub
tymianek. Do tego aromat
skórki z cytryny i
czosnek. Niezbyt wysoka temperatura w czasie pieczenia i sukces gwarantowany.
Składniki:1
szynka kulka (maks. 2 kg)sok i skórka z 1
cytrynyok. 1/3 szklanki
oliwy2 łyżki
rozmaryny lub
tymianku4 ząbki
czosnku4 łyżki
soli + 2 l
wodySól rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej
wody, dodać resztę zimnej
wody, wymieszać. Włożyć
mięso w solankę i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć
mięso, osuszyć. Z soku i
skórki z cytryny,
oliwy i przeciśniętego
czosnku oraz
ziół zrobić mieszankę.
Mięso zapakować do rękawa do pieczenia zawiązanego na węzeł z jednej strony, dodać mieszankę z
oliwy i
cytyny , zawiązać drugi koniec i dokładnie wymieszać obracając
mięso na wszystkie strony. Włożyć
mięso w rękawie do brytfanki i wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wstawić
mięso do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piec ok. 120 min (czas zależy od wilekości
mięsa). 15 minut przed końcem rozpruć górną część rękawa, aby
mięso się przyrumieniło. Odstawić do wystygnięcia.Smacznego:)