Wykonanie
Sezon na
szparagi w pełni. Na rynku dostępne są zielone, białe i rzadziej fioletowe. Można z nich przygotować wiele dan w tym zupy, kremy, zapiekanki i tarty. Najczęściej
szparagi je się na świeżo, gdy są powszechnie dostępne. Ja postanowiłam w tym roku przygotować
szparagi w
oliwie i zachować smak wiosny w słoiku, wzbogacając w ten sposób swoją domową spiżarnie. Będą jak znalazł na zimę jako dodatek do kanapek, sałatek czy jako zwykła przekąska.
Składniki:Z podanych składników wyszły 3 średniej wielkości słoiki.Marynata0,5 l
wody0,5 l
octu winnegoPół łyżeczki
soli26 sztuk
szparag zielonychDodatkowo:
Oliwa z oliwekCzosnek -3 szt. (1 szt. na słoik)
Tymianek – świeży
Rozmaryn – świeży
Przygotowanie:
Szparagi opłucz i odetnij od nich zdrewniałe końcówki. Podane składniki na marynatę zagotuj i włóż do niej połowę z przygotowanych
szparag. Gotuj je 5-7 minut po czym wyciągaj na ściereczkę bądź papierowe ręczniki. To samo powtórz z drugą częścią warzyw. Wszystkie pozostaw do osuszenia na parę godzin lub na całą noc.Po tym czasie wkładaj
szparagi do słoiczków wraz z ząbkiem
czosnku, gałązką
rozmarynu i
tymianku. Niektóre
szparagi świetnie się uginały i łatwo je było ułożyć. Sztywne, bardziej grube
szparagi wkładaj do długich słoików bądź przekrój je na pół. Zalej
oliwą z oliwek tak by warzywa znajdowały się pod płynem. Pamietaj aby usunąć powstałe pęcherzyki powietrza
między warzywami.Słoiki zakręć i odstaw w ciemne miejsce na kilka tygodni.
Inspiracja/ źródło przepisu: http://kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/06/asparagi-sott-olio-czyli-marynowane.html