ßßß

Składniki:Z podanych składników wyszły 3 średniej wielkości słoiki.Marynata0,5 l wody0,5 l octu winnegoPół łyżeczki soli26 sztuk szparag zielonychDodatkowo:Oliwa z oliwekCzosnek -3 szt. (1 szt. na słoik)Tymianek – świeżyRozmaryn – świeży
Przygotowanie:Szparagi opłucz i odetnij od nich zdrewniałe końcówki. Podane składniki na marynatę zagotuj i włóż do niej połowę z przygotowanych szparag. Gotuj je 5-7 minut po czym wyciągaj na ściereczkę bądź papierowe ręczniki. To samo powtórz z drugą częścią warzyw. Wszystkie pozostaw do osuszenia na parę godzin lub na całą noc.Po tym czasie wkładaj szparagi do słoiczków wraz z ząbkiem czosnku, gałązką rozmarynu i tymianku. Niektóre szparagi świetnie się uginały i łatwo je było ułożyć. Sztywne, bardziej grube szparagi wkładaj do długich słoików bądź przekrój je na pół. Zalej oliwą z oliwek tak by warzywa znajdowały się pod płynem. Pamietaj aby usunąć powstałe pęcherzyki powietrza między warzywami.Słoiki zakręć i odstaw w ciemne miejsce na kilka tygodni.
Inspiracja/ źródło przepisu: http://kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/06/asparagi-sott-olio-czyli-marynowane.html