Wykonanie
Zielone pesto z Genui to najpopularniejszy dodatek do
makaronu jaki może być. Wystarczy zmiksować kilka składników aby cieszyć się wspaniałym smakiem
makaronu z aromatycznym sosem. I choć
orzeszki piniowe wciąż chyba należą do rzadkości na sklepowych półkach to warto ich poszukać. Prawdziwe, tradycyjne pesto powinno być ugniatane w moździerzu gdyż nazwa tego sosu pochodzi właśnie od słowa: "tłuc". Dzisiaj do przygotowania pesto można użyć blendera.
Składniki:4 pęki świeżej
bazylii,
oliwa z oliwekstarty
parmezan,2-3 ząbki
czosnku,łyżka
orzeszków piniowych,szczypta
soli gruboziarnistejUmyć i osuszyć pęczki
bazylii. Utrzeć listki tłuczkiem w moździerzu, dodać
czosnek i dalej tłuc. Gdy listki
bazylii zaczną puszczać sok należy dodać
orzeszki piniowe i kontynuować ugniatanie. Następnie dodać garść
parmezanu, odrobinę
soli gruboziarnistej i
oliwy z oliwek i dalej ugniatać. Gotowy sos przełożyć do szklanego pojemnika. Można trzymać go w lodówce kilka dni.Smacznego:)