ßßß Cookit - przepis na Pesto alla Genovese

Pesto alla Genovese

nazwa

Wykonanie

Zielone pesto z Genui to najpopularniejszy dodatek do makaronu jaki może być. Wystarczy zmiksować kilka składników aby cieszyć się wspaniałym smakiem makaronu z aromatycznym sosem. I choć orzeszki piniowe wciąż chyba należą do rzadkości na sklepowych półkach to warto ich poszukać. Prawdziwe, tradycyjne pesto powinno być ugniatane w moździerzu gdyż nazwa tego sosu pochodzi właśnie od słowa: "tłuc". Dzisiaj do przygotowania pesto można użyć blendera.
Składniki:
4 pęki świeżej bazylii,
oliwa z oliwek
starty parmezan,
2-3 ząbki czosnku,
łyżka orzeszków piniowych,
szczypta soli gruboziarnistej
Umyć i osuszyć pęczki bazylii. Utrzeć listki tłuczkiem w moździerzu, dodać czosnek i dalej tłuc. Gdy listki bazylii zaczną puszczać sok należy dodać orzeszki piniowe i kontynuować ugniatanie. Następnie dodać garść parmezanu, odrobinę soli gruboziarnistej i oliwy z oliwek i dalej ugniatać. Gotowy sos przełożyć do szklanego pojemnika. Można trzymać go w lodówce kilka dni.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2015/01/Pesto-alla-Genovese.html