Wykonanie
Wiem, że nie wszyscy lubią dania z
owoców morza. Często mają one specyficzny smak i zapach, aby je zjeść, naprawdę trzeba je lubić.Niektórym przygotowanie posiłku z
małży kojarzy się z wielką sztuką kulinarną. A to nic trudnego. Szykowanie zajmuje najczęściej kilka minut. Prawdziwą sztuką jest
małże doprawić i wybrać te, które nadają się do przyrządzenia posiłku.Tak jak większość
owoców morza, są bardzo zdrowe i bogate w kwas Omega 3. W Polsce najłatwiej dostaniemy
małże mrożone, które kupić można w dużych supermarketach lub w sklepach z
owocami morza.Dziś chciałabym Wam zaproponowac omułki grillowane. Jest to fantastyczny przepis na przyjęcia w gronie rodziny czy przyjaciół, szczególnie latem gdy grill używany jest często. Grillowane omułki serwujemy z
sosem pesto.Zapraszam ;-)
Składniki:2 kg omułków
sól do czyszczenia omułkówDo
sosu pesto:60 listków
bazyli30 g
orzeszków piniowych1 łyżka
kaparów z
soli2 ząbki
czosnkuszczypta grubej
soli30 gr
sera parmezanu125 ml
oliwyPrzygotowanie:Przyrządzamy jedynie żywe
małże. Przed gotowaniem należy więc dokładnie sprawdzić, czy zakupione przez nas
małże są świeże. Jeśli skorupka jest otwarta, oznacza to, że
małż jest martwy lub przebywał w cieple. Opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie,
małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie,
małż nie nadaje się do spożycia (spożywanie martwych
małży może doprowadzić do silnego zatrucia).Należy również odłożyć
małże, których skorupki są pęknięte.Ja najczęściej wcześniej zalewam je zimną
wodą i dodaje
sól,w ten sposób wychodzi cały brud z nich, następnie myje w wodzie ostrzejszą stroną myjki, zeskrobuje wszelkie narośle oraz oczyszczam skorupki z piasku.W międzyczasie szykujemy pesto. Do blendera lub malaksera wkładamy listki
bazylii, obrany
czosnek,
kapary,
orzeszki piniowe i
sól. Miksujemy przez 30 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy
starty sery i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo
oliwę, aż uzyskamy pastę.Mocno rozgrzewamy grill. Omułki kładziemy na ruszcie.
Gdy wszystkie otworzą się delikatnie, czekamy następne 2 minuty, zdejmujemy je z rusztu i przekładamy na du ż y talerz. Podajemy z
sosem pesto.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)