Wykonanie
Zrobiłam zupę, która znajdzie swoich wielkich fanów jak i przeciwników. Ktoś, kto nie przepada za
szpinakiem zje tylko łyżkę tego kremu natomiast wielbiciele tych liści na pewno się w niej rozsmakują. Bardzo intensywny smak może przeszkadzać ale zachęcam, żeby spróbować i ocenić samemu.
Składniki:200 g liści
szpinaku (najlepiej świeżego)2
ziemniaki1
cebula3 l
bulionujajka ugotowane na twardo
sól,
pieprzolej do smażeniaRozgrzać
olej, wrzucić pokrojoną
cebulę, przesmażyć. Dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki, chwilę smażyć. Dodać
szpinak, gdy zwiędnie wlać
bulion. Gotować zupę ok. 15 min. Gdy
ziemniaki są już miękkie, zmiksować zupę, doprawić do smaku, jeśli to konieczne przetrzeć przez sito. Podawać z
jajkiem ugotowanym na twardo.Smacznego:)