ßßß Cookit - przepis na Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka ukazuje dwie racje. Po pierwsze, że ( tylko) z kilku składników można wyczarować coś dobrego, po drugie, że jeden składnik powinien być najważniejszy. Tutaj zdecydowanie tym składnikiem jest miód. Sałatka jest bardzo prosta, tak prosta, że można ją przegapić, ale nie jest uboga w smaku. Dlatego proszę, zwróćcie na nią uwagę. Doskonale pasuje do mięs z grilla.
Składniki:
4 ogórki gruntowe (najlepiej ze skórką)
2 małe czerwone cebule lub 1 duża
1 łyżka miodu
4 łyżki octu winnego z białego wina
12 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
Ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w krążki. Na talerzu układać warzywa (najlepiej zrobić na przemian). Składniki sosu umieścić w kubku i mieszać, aż się dokładnie połączą. Polać warzywa i wstawić na kilka godzin do lodówki. Sałatkę można podawać od razu, jeśli jednak postoi jakiś czas ogórki zmiękną więc co kto woli. Można posypać posiekaną pietruszką.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/08/Lekko-miodowa-salatka-z-ogorkow-i-czerwonej-cebuli.html