Wykonanie
Ta
sałatka ukazuje dwie racje. Po pierwsze, że ( tylko) z kilku składników można wyczarować coś dobrego, po drugie, że jeden składnik powinien być najważniejszy. Tutaj zdecydowanie tym składnikiem jest
miód.
Sałatka jest bardzo prosta, tak prosta, że można ją przegapić, ale nie jest uboga w smaku. Dlatego proszę, zwróćcie na nią uwagę. Doskonale pasuje do
mięs z grilla.
Składniki:4
ogórki gruntowe (najlepiej ze skórką)2 małe
czerwone cebule lub 1 duża1 łyżka
miodu4 łyżki
octu winnego z
białego wina12 łyżek
oliwy z oliweksól,
pieprzOgórki pokroić w cienkie plasterki,
cebulę w krążki. Na talerzu układać warzywa (najlepiej zrobić na przemian). Składniki sosu umieścić w kubku i mieszać, aż się dokładnie połączą. Polać warzywa i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Sałatkę można podawać od razu, jeśli jednak postoi jakiś czas
ogórki zmiękną więc co kto woli. Można posypać posiekaną
pietruszką.Smacznego:)