Wykonanie
Poziom trudnościLetnia
sałatka z
ogórków jest orzeźwiająca, lekka i wyjątkowo smaczna, jest świetnym dodatkiem do
mięsnego obiadu czy potraw z grilla. Pod zieloną skórą
ogórka znajdziemy błonnik i antyoksydanty, dlatego warto zmienić przyzwyczajenia i jeść go w całości, bez obierania, ponieważ sam miąższ nie ma zbyt wielu cennych składników. Skóra na
ogórku jest źródłem steroli, które obniżają poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na układ krążenia.
Ogórki zjedzone wraz ze skórą chronią przed rozwojem groźnych chorób, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze, wspierają również naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.Porcja dla 4-6 osóbSkładniki:2 długie
ogórki (węże)1 szczypta
soli½ średniej
czerwonej cebuli1 łyżka
białego octu winnego1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu¼ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu1 garść liści świeżej
mięty100 g
owoców miechunki peruwiańskiej (jak uda się kupić, bez niej
sałatka też jest pyszna)Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na połówki.
Każdą połówkę pokroić na cienkie plasterki, przełożyć do salaterki.
Pokrojone
ogórki posolić, wymieszać, odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać z
ogórków powstały sok.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do
ogórków.
Dodać
ocet,
oliwę,
miód i
pieprz.
Listki
mięty posiekać, dodać do
ogórków.
Miechunkę obrać z osłonek z podsmażyć na suchej patelni (można na grillu), pokroić na mniejsze kawałki dodać do sałatki.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!