ßßß Cookit - przepis na Letnia sałatka z ogórków

Letnia sałatka z ogórków

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Letnia sałatka z ogórków jest orzeźwiająca, lekka i wyjątkowo smaczna, jest świetnym dodatkiem do mięsnego obiadu czy potraw z grilla. Pod zieloną skórą ogórka znajdziemy błonnik i antyoksydanty, dlatego warto zmienić przyzwyczajenia i jeść go w całości, bez obierania, ponieważ sam miąższ nie ma zbyt wielu cennych składników. Skóra na ogórku jest źródłem steroli, które obniżają poziom cholesterolu i pozytywnie wpływają na układ krążenia. Ogórki zjedzone wraz ze skórą chronią przed rozwojem groźnych chorób, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze, wspierają również naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.
Porcja dla 4-6 osób
Składniki:
2 długie ogórki (węże)
1 szczypta soli
½ średniej czerwonej cebuli
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 garść liści świeżej mięty
100 g owoców miechunki peruwiańskiej (jak uda się kupić, bez niej sałatka też jest pyszna)
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, przekroić wzdłuż na połówki.
Każdą połówkę pokroić na cienkie plasterki, przełożyć do salaterki.
Pokrojone ogórki posolić, wymieszać, odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać z ogórków powstały sok. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do ogórków.
Dodać ocet, oliwę, miód i pieprz.
Listki mięty posiekać, dodać do ogórków.
Miechunkę obrać z osłonek z podsmażyć na suchej patelni (można na grillu), pokroić na mniejsze kawałki dodać do sałatki.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/06/letnia-salatka-ogorkow