Wykonanie
Sałatka prosto ze strony kuchnia.it i
słonecznej Toskanii. Mój dzisiejszy lunchbox :) I jutrzejszy... :) I może kolacja jeszcze... :)Potrzebujemy:- 1
cebula czerwona,- 2 łyżki
octu winnego,- 2 dojrzałe
pomidory,- 1
ogórek,- kromka - dwie
białego pieczywa,- 5 łyżek
oliwy z oliwek,-
sól,-
pieprz.
Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać w drobne piórka. Przełożyć do miseczki, zalać
octem i odstawić na ok. 30min.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Ogórka obrać i pokroić w cienkie półplasterki.Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, kromki pokroić w średnią kostkę i skropić łyżką
oliwy i wrzucić na patelnię. Podsmażyć.Pokrojone
pomidory i
ogórki przełożyć do miseczki.
Cebulę odsączyć z
octu i dodać do warzyw. Dodać 4 łyżki
oliwy. Wymieszać. Przed podaniem dodać wystudzone grzanki.