ßßß Cookit - przepis na Kurczak słodko kwaśny

Kurczak słodko kwaśny

nazwa

Wykonanie

Wielbicielom kontrastowych smaków proponuję dzisiaj kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Patrząc na składniki można posądzić to danie o dalekowschodni rodowód i może coś w tym jest jednak smakuje ono znacznie lepiej niż to, które miałam okazję jeść na przykład miesiąc temu w Londynie. Myślałam, że tak zwana chińszczyzna, którą czasami przygotowuję w domu nijak się ma do tej prawdziwej jednak zweryfikowałam swoje przekonanie (a i tak najlepiej byłoby pojechać do Chin:). Kiedy zobaczyłam dania, które tam serwowali dostałam ślinotoku. Klimat miejsca, azjatycka obsługa, masa cudzoziemców zajadających te dania dookoła sprawiły, że nie oparłam się pokusie i zamówiłam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podanego z makaronem. Moje rozczarowanie było jednak ogromne. Danie nieźle wyglądało ale smak był okropny. Sos nie był zbalansowany co dla mnie przy takich kontrastach jest konieczne, podejrzane warzywa chrzęściły mi w zębach a jakość kurczaka była porażająco niska. Chyba nigdy w życiu nie jadłam tak niedobrego mięsa. A może to nie było mięso. Żeby zatrzeć wspomnienie tamtego smaku, po powrocie zrobiłam coś podobnego. Zdaję sobie sprawę, że być może miałam pecha i trafiłam niezbyt dobrze ale przynajmniej się upewniłam, że to co przygotowuję w domu nie odbiega od oryginału a smakuje o wiele lepiej:)
Składniki:
1 filet z kurczaka
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 świeżego ananasa
Składniki na sos:
3/4 szklanki ketchupu pikantnego
5-6 łyżek cukru (według własnego smaku, najlepiej stopniować cukier)
1/4 szklanki octu z białego wina
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu
1 duży ząbek czosnku
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Kurczaka pokroić w paski lub kostkę. Paprykę oraz ananasa również w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Każdy kawałek obtoczyć w mące oraz w lekko ubitym jajku i smażyć na rozgrzanym oleju, na dość dużym ogniu. Usmażone, rumiane kawałki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać paprykę oraz ananasa i zalać przygotowanym sosem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około30 min. Podawać z ryżem lub makaronem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/08/Kurczak-slodko-kwasny.html