Wykonanie
Wielbicielom kontrastowych smaków proponuję dzisiaj
kurczaka w
sosie słodko-kwaśnym. Patrząc na składniki można posądzić to danie o dalekowschodni rodowód i może coś w tym jest jednak smakuje ono znacznie lepiej niż to, które miałam okazję jeść na przykład miesiąc temu w Londynie. Myślałam, że tak zwana chińszczyzna, którą czasami przygotowuję w domu nijak się ma do tej prawdziwej jednak zweryfikowałam swoje przekonanie (a i tak najlepiej byłoby pojechać do Chin:). Kiedy zobaczyłam dania, które tam serwowali dostałam ślinotoku. Klimat miejsca, azjatycka obsługa, masa cudzoziemców zajadających te dania dookoła sprawiły, że nie oparłam się pokusie i zamówiłam
kurczaka w
sosie słodko-kwaśnym podanego z
makaronem. Moje rozczarowanie było jednak ogromne. Danie nieźle wyglądało ale smak był okropny. Sos nie był zbalansowany co dla mnie przy takich kontrastach jest konieczne, podejrzane warzywa chrzęściły mi w zębach a jakość
kurczaka była porażająco niska. Chyba nigdy w życiu nie
jadłam tak niedobrego
mięsa. A może to nie było
mięso. Żeby zatrzeć wspomnienie tamtego smaku, po powrocie zrobiłam coś podobnego. Zdaję sobie sprawę, że być może miałam pecha i trafiłam niezbyt dobrze ale przynajmniej się upewniłam, że to co przygotowuję w domu nie odbiega od oryginału a smakuje o wiele lepiej:)
Składniki:1
filet z kurczaka3 łyżki
mąki kukurydzianej1
jajkosól,
pieprz2 ząbki
czosnku1/2 szklanki
oleju1/2
czerwonej papryki1/2
żółtej papryki1/2
zielonej papryki1/2 świeżego
ananasaSkładniki na sos:3/4 szklanki
ketchupu pikantnego5-6 łyżek
cukru (według własnego smaku, najlepiej stopniować
cukier)1/4 szklanki
octu z
białego wina2 łyżki
sosu sojowego1/2 łyżeczki
pieprzu1 duży ząbek
czosnkuWszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Kurczaka pokroić w paski lub kostkę.
Paprykę oraz
ananasa również w kostkę.
Mięso przyprawić
solą,
pieprzem i
czosnkiem. Każdy kawałek obtoczyć w
mące oraz w lekko ubitym
jajku i smażyć na rozgrzanym
oleju, na dość dużym ogniu. Usmażone, rumiane kawałki
kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać
paprykę oraz
ananasa i zalać przygotowanym sosem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około30 min. Podawać z
ryżem lub
makaronem.Smacznego:)