ßßß

Orientalne akcenty w tym tygodniu będą zdecydowanie górowały w mojej kuchni. Przepis na kurczaka w sosie słodko kwaśnym to jedna z moich ulubionych propozycji. Moja rodzina za nią przepada i myślę, że wiele osób podzieli to zdanie. Sos słodko-kwaśny pasuje zarazem do mięs, jak i do warzyw. Przygotowanie obiadu to niecałe 40 minut.Już niedługo na fanpage Iglotex rusza konkurs w którym będą do wygrania zestawy gadżetów. Serdecznie zapraszam!
Składniki na mięso:2 filety z kurczakasok z połówki cytrynyłyżka startego imbiru (posiekanego)2-3 ząbki czosnku2 łyżki sosu sojowego80g mąkijajoolej do smażeniaKurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na grubą kostkę i marynujemy w marynacie z soku z cytryny, sosu sojowego, imbiru i posiekanego czosnku. Czas marynowania to minimum godzina. Z jajka, odrobiny wody i mąki przygotowujemy ciasto (powinno być gęstsze niż ciasto naleśnikowe). Obtaczamy w nim kawałki kurczaka. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju mięso odsączamy na ręczniku papierowym.Składniki na warzywa:opakowanie warzyw na patelnię Iglotex – mieszanka orientalnaananas z puszkiolej sezamowy (w zależności od tego jak bardzo esencjonalną wersję mamy – u mnie około łyżeczki)1 łyżka oleju rzepakowegoNa rozgrzanym oleju sezamowym i rzepakowym smażymy zamrożone warzywa. Dodajemy ananasa i jeszcze przez chwilę smażymy.Składniki na sos:sok ananasowy (około 80ml)2-3 łyżki pikantnego ketchupu2 łyżki octu2 ząbki czosnku2 łyżeczki brązowego cukru1 łyżka mąki kukurydzianejWszystkie składniki przekładamy do rondelka i dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką). Zagotowujemy a gdy sos zaczyna gęstnieć przekładamy do niego podsmażone wcześniej warzywa oraz kurczaka. Zagotowujemy, delikatnie mieszając.