Wykonanie
Rabarbar chyba najbardziej smakuje mi z kruchym
ciastem. Żeby nieco urozmaicić powszechny już zestaw dodałam starty
imbir a na wierzch położyłam
bezę. Ciasto upiekłam w ramach kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka.
Składniki na ciasto:100 g
masła4 łyżki
cukru200 g
mąki3
żółtkaZimne
masło pokroić z
cukrem i
mąką, zrobić kruszonkę, dodać
żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć formę o średnicy 23 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 15 min.Składniki na masę
owocową:5 łodyg
rabarbarumały kawałek świeżego
imbiru100 g
cukruRabarbar pokroić w kawałki, zasypać
cukrem dodać odrobinę
wody i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Gdy przestygnie, odcedzić i przełożyć na podpieczone ciasto.Składniki na
bezę:3
białka3/4 szklanki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejUbić
białka na sztywno dodając pod koniec
cukier. Dodać
mąkę i wymieszać. Przełożyć pianę na ciasto , wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min.Smacznego:)