Wykonanie
Tarta rabarbarowa nie jedno ma imię ;)
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąkikostka
masła2
zółtka150 ml kremówki3 łyżki
cukruSkładniki na część
rabarbarową:1/2 kg
rabarbaru3
żółtka125 ml kwaśnej
śmietany2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukruSkładniki na
bezę:5
białek3/4 szklanki
cukru pudruczubata łyżka
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:
Mąkę wymieszajcie z
masłem - najlepiej podziabać nożem.
Cukier,
żółtka i
śmietanę wymieszajcie aż powstanie masa i dodajcie do
mąki. Szybko zaróbcie na gładkie ciasto i wstawcie do lodówki na 2 h.
Rabarbar obierzcie, pokrójcie i smażcie na patelni przez 3-5 minut (podlejcie 1/4 szklanki
wody). Pozostałe Wszystkie na masę wymieszajcie mikserem.Ciasto rozwałkujcie. Przełóżcie do wysmarowanej formy.
Poróbcie dziurki widelcem i wstawcie na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Na ciasto wyłóżcie
rabarbar i wylejcie masę. W tej samej temperaturze podpiekajcie około 15 minut. Musi zgęstnieć.W tym czasie zróbcie
bezę. Zmiksujcie
białka (na dość wysokich obrotach, możecie dodać szczyptę
soli). Stopniowo dodawajcie
cukier puder. Jak już piana będzie gęsta, dodajcie
mąkę ziemniaczaną.Przełóżcie na masę. Podpiekajcie około 10 minut. Możecie zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Z zewnątrz
beza powinna się zarumienić. Z tych składników wyszły mi 2 tarty o średnicy około 24 cm.