ßßß Cookit - przepis na Beza

Beza

nazwa

Wykonanie

Składniki
Kruchy spód
150 g mąki (pszennej lub po połowie ryżowej i ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
50 g cukru
90 g masła (zimnego)
2 żółtka
Budyń
1 budyń 60 g śmietankowy, słodzony
500 ml mleka
Owoce
500 g czerwonych porzeczek
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza
2 białka
100 g cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Zagnieść ciasto kruche: wymieszać mąkę z cukrem, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksować składniki mieszadłem lub rozcierać palcami lub siekać nożem na stolnicy aż powstanie drobna i sypka kruszonka. Dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę o średnicy 24 cm wysmarować grubo masłem.
Ciasto rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką i wylepić nim spód i boki formy, spód podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C . Ciasto przykryć folią aluminiową (spód i boki), wyłożyć obciążenie w postaci np. ceramicznych kulek lub suchego ryżu czy fasoli. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Usunąć obciążenie i folię i piec aż ciasto będzie zrumienione przez ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Nastawić 170 stopni C.
W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń, pamiętając o dokładnym zagotowaniu mleka przed dodaniem rozpuszczonego proszku.
Po wyjęciu spodu z piekarnika zacząć przygotowywać bezę . Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając białka, na koniec mają być sztywne i błyszczące. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Na upieczony spód wyłożyć budyń, owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz bezę. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 170 stopniach C . Następnie ustawić 60 stopni i termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez ok. 15 minut . Wyjąć i ostudzić przed pokrojeniem.
Wskazówki
Można dodać 1 białko więcej do bezy i proporcjonalnie więcej cukru, jeśli chcemy mieć więcej bezowej warstwy.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/tarta-z-budyniem-porzeczkami-i-beza