ßßß Cookit - przepis na Beza Doroty F.:)

Beza Doroty F.:)

nazwa

Wykonanie

"Przecież to naturalne, ugryźć więcej, kiedy poczuło się pierwszy smak..." Paulo Coelho
Dokładnie!!!!!! i tak jest i w tym przypadku:) Beza to niewątpliwie faworytka w moim domu. Cała rodzina za nią przepada od momentu kiedy pierwszy raz zrobiłam Pavlovą . Mam pewne tajniki jej przygotowania, które udoskonalałam przez lata i teraz mogę poszczycić się pięknie wyrośniętymi krążkami. Dzisiejszy przepis pochodzi z rodzinnych zbiorów nowo poznanej (na razie wirtualnie ale na pewno w rzeczywistości też:)) ) Doroty F.:) Lubie ludzi otwartych, nie bojących się uśmiechnąć na ulicy do obcej osoby i oczywiście tych od których mogę się wiele nauczyć - Dorota jest własnie taką osobą. Zapraszam na pyszna bezę z kremem kawowym i migdałami w karmelu. Na koniec dodam, że smakowało nieziemsko.
Składniki na 2 blaty bezowe o średnicy ok 24 cm
6 białka (3 białka na jedna porcję)
2 szklanki cukru pudru (1 szklanka na porcję)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 C
Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier puder. Na dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 24 cm i wyłożyć bezę.
Po włożeniu bezy do piekarnika skręcić temp do 100 C i suszyć aż do skutku u mnie trwało to ok 60 min Upiec w ten sposób dwie bezy.
Krem:
6 żółtek (te, które zostały po bezach)
1 szklanka cukru
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
2 kostki masła
orzeszki prażone (można pominąć)
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną. Zagotować mleko wlać trochę do masy jajecznej. Wylać powoli na gotujące się mleko bez przerwy mieszając na koniec dodać kawę rozpuszczalną.
Budyń przestudzić. Masło rozetrzeć mikserem ok 7 min aż będzie przypominać puszystą masę stopniowo dodawać przygotowany wcześniej budyń cały czas miksując. Pod koniec można dodać do kremu prażone orzeszki.
Krążki bezowe przełożyć kremem
Wykończenie:
150 g płatków migdałowych
4 łyżki cukru 1 łyżki masła
Na patelni wysypać cukier dodać masło i czekać aż powstanie karmel, dodać płatki migdałów i wymieszać chwilkę. Gotowe karmelowe płatki migdałowe wyłożyć na górną bezę.
Musze przyznać że karmel wyszedł mi trochę twardy więc bezę ciężko się kroiło w oryginalnym przepisie Doroty było tak:
"Na koniec uprażyć z cukrem płatki migdałów i posypać nimi tort." - następnym razem tak zrobię ) coś przekombinowałam:)))
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2012/10/beza-doroty-f.html