Wykonanie
Czasem zastanawiam się, czy starczyłoby życia, aby wypróbować wszystkie przepisy świata. Obawiam się jednak, że nie. Ich różnorodność jest tak wielka, że jest to niemożliwe. Dodatkowo nie codziennie przygotowuje się zupełnie nowe potrawy. Często sięgamy po sprawdzone, ulubione przepisy. Jednym z moich ulubionych wypieków w sezonie wiosenno-letnim jest ciasto z
rabarbarem.230 g
mąki80 g
cukru100 g
masła3
żółtka700 g
rabarbaru3
białka150 g
cukru (do
bezy)
Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy
żółtka,
cukier oraz
mąkę i dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Formę wstawiamy na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W międzyczasie obieramy i kroimy
rabarbar na kawałki około 2-3 centymetrowej długości. Do miski wrzucamy
białka i ubijamy je na sztywno. Następne dodajemy powoli
cukier i ubijamy kolejne 2-3 minuty. Po wyjęciu
spodu z piekarnika rozkładamy na nim
rabarbar, a następnie ubite
białka. Ciasto wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 65-75 minut.