Wykonanie
Dziś pyszna
tarta- przepis znalazłam w starej gazecie sprzed lat. Jest łatwa, szybka i zniewalająco słodka. Ja nie byłam w stanie zjeść więcej niż kawałeczka ale moi chłopcy uwielbiający słodkości szybko ją wykończyli do ostatniego okruszka:)Ciasto- 300g
mąki-200g
masła- 100g
cukru pudruNadzienie-8 grubych łodyg
rabarbaruBeza-3
białka- 6 łyżek
cukruSkładniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy , zagniatając elastyczny produkt, który wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie
rabarbar obieramy i kroimy w kawałeczki. Po upływie przewidywanego czasu ciasto rozwałkowujemy na szerokość formy , układamy go na niej, dociskamy dokładnie łącznie z brzegami rantów i nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) na ok.8-10min, żeby ciasto się podpiekło.W tym czasie ubijamy na sztywno
białka z
cukrem.Kiedy ciasto się podpiecze , wyjmujemy z piekarnika i zmniejszamy płomień do 160C ( z termoobiegiem) a na ciasto układamy
rabarbar, posypujemy go
cukrem a na wierzch rozkładamy
bezę. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy do czasu zbrązowienia
bezy. Ja jeszcze po tym czasie potrzymałam w piekarniku ( wyłączonym) ok,30 min żeby dobrze ta
beza wyschła.