Tarta rabarbarowa jest jednym z moich ulubionych ciast. Sezon na rabarbar w pełni, postanowiłam więc zrobić tartę.Składniki: na ciasto:2 szklanki mąki krupczatki3/4 kostki masła1/2 szklanki cukru125 ml śmietany kremówki2 żółtka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniana masę:4 zółtka2 łyżki mąki ziemniaczonej125 ml śmietany kremówki1/2 szklanki cukruodrobinę soku z cytryny na bezę:4 białkałyżka mąki ziemniaczanej5 łyżeczek cukru pudrukilka gałązek rabarbarucukierPrzygotowanie:Przygotujcie kruche ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia połączcie szybko z masłem startym na tarce. Cukier, śmietanę i żółtka ubijcie na gładką masę i połączcie z mąką. Szybko zaróbcie. Następnie trzymajcie w lodówce przez około 45 minut. Uwaga - z podanych składników wychodzi mi ciasto na 2 tarty. Pozostałe zamrażam.Formę nasmarujcie masłem i wyłóżcie rozwałkowanym ciastem. Widelcem zróbcie dziurki. Podpiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.Wszystkie składniki na masę zmiksujcie.Rabarbar obierzcie, umyjcie, pokrójcie na kawałki i wrzućcie do garnka razem z cukrem na około 5 minut.Ubijcie białka na gęstą pianę. Dodawajcie po łyżce cukru, na koniec mąkę.Na podpieczone ciasto wyłóżcie rabarbar i zalejcie masą. Podpiekajcie w piekarniku (180 stopni) przez 15 minut. Po tym czasie wyłóżcie pianę z białek i podpiekajcie jeszcze 10-15 minut aż piana się zrumieni. Smacznego!Polecam też tartę cytrynową.