Moje pierwsze ciasto z rabarbarem w tym sezonie. Polecam je bo jestem pewna, że Wam posmakuje. I przypominam, że jeszcze dzisiaj można wziąć udział w kakaowym konkursie . Wyniki zostaną ogłoszone wieczorem.ŹródłoSkładniki:160 g miękkiego masła350 g brązowego cukru2 jajka250 g mąki orkiszowej50 g mąki pszennej500 g rabarbaruskórka starta z 1 pomarańczy1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka soli250 ml gęstej kwaśnej śmietanycukier puder do posypaniaRozgrzać piekarnik do 180 C. Masło i brązowy cukier ubijać mikserem przez 5 minut na kremową masę. Dodać jajka, ubijając cały czas. Dodać wanilię, obie mąki, proszek, sodę, sól. Ubijać mikserem do połączenia składników, następnie dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę rabarbar i dodać razem ze startą skórką pomarańczową, wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki. Piec przez 50-60 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego:)