Wykonanie
Wiedziałam, że dzisiaj nie
będę miała zbyt dużo czasu na przygotowanie obiadu, dlatego już wczoraj zaplanowałam, że zrobię
kurczaka w
kiszonej kapuście. Danie banalnie proste a takie dobre. Robiłam kiedyś
karkówkę w takiej kapuścianej pierzynce a wydaje mi się że
kurczak jest jeszcze lepszy. Bardzo polecam.
Składniki:6 udek300 g
kiszonej kapusty2
marchewki1
cebulałyżeczka
kminkuprzyprawa do kurczakasól,
pieprzolej do
kapusty (5-6 łyżek)Udka posypać
solą,
pieprzem i
przyprawą do kurczaka. Odstawić na noc do lodówki.
Kapustę odcisnąć, dodać posiekaną
cebulę i startą
marchewkę,
sól,
pieprz,
olej oraz
kminek. Wszystko dokładnie wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę
kapusty, następnie udka i znowu
kapustę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5-2 godź.Smacznego:)