Wykonanie
Danie robi się prawie samo ;) Jest to ciekawa odmiana od tradycyjnie pieczonych udek. W towarzystwie ziemniaczków z
wody, puree lub pieczonych smakuje wybornie!
Składniki:4
udka z kurczakaprzyprawa do kurczaka1kg
kiszonej kapusty1
marchewka1
cebulakminek, łyżeczka
cukru, łyżeczka
soli,
pieprz do smaku,
olejWykonanie:
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, opłukać i przełożyć do miski. Dodać obraną, startą
marchewkę,
cebulę pokrojoną w kosteczkę, łyżeczkę
kminku,
soli,
cukru oraz
pieprzu. Wlać łyżkę
oleju i wymieszać.Udka podgotować około 20-30 minut. Odcedzić.W naczyniu żaroodpornym ułożyć
kapustę. Na
kapustę położyć udka, obsypać wszystko
przyprawą do kurczaka i odrobiną
słodkiej papryki.Zapiekać pod przykryciem w 200 stopniach około 70-90 minut.W czasie pieczenia przewrócić udka 2
razy. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę aby udka ładnie się przyrumieniły.Smacznego