Wykonanie
Cześć =) Surówki z
kiszonej kapusty, to zawsze mile widziany orzeźwiający dodatek do wszelkich dań obiadowych, a w szczególności ryb i
wieprzowiny. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na surówkę z
kiszonej kapusty z dodatkiem
marchewki i
cebuli. Prosta, smaczna i zdrowa, oferuje dużą dozę witamin =)
Potrzebne będą (na 4-6 porcji):- 600g
kiszonej kapusty- 1 duża
marchew, starta na grubo- 1 średnia
cebula, pokrojona w drobne piórka- 3-4 łyżki
oliwy z oliwek lub innego
oleju (np. rzepakowego)-
sól do smaku- świeżo mielony
pieprz- opcjonalnie:
kminekSposób przygotowania:1)
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku (który ze smakiem wypijamy) i wkładamy do miski.2) Dodajemy
marchew i
cebulę oraz
oliwę i mieszamy wszystko dokładnie.3) Dodajemy niewielką ilość
soli, w zależności od tego, jak słona była sama
kapusta.4) Można dodać ziarna
kminku.
Kapusta użyta do tego przepisu była już z
kminkiem.5) Całość surówki w misce, lub indywidualne porcje na talerzach, posypujemy świeżo mielonym
pieprzem.
Smacznego =)Agnieszka