Wykonanie
Przepis na to danie znalazłam u
Magdy, ale jak się za chwilę okazało podczas wertowania świątecznych magazynów, już kiedyś "odfajkowałam" go do zrobienia tylko jak zwykle nic z tego nie wyszło. Tym razem mocno zachęcona przez
Magdę, nie odkladałam go już ani chwili dłużej. Danie jest niezwykle proste, można powiedzieć, że robi się tradycyjną surówkę z
kiszonej kapusty, wklada w nią
mięso i gotowe.
Kiszona kapusta jest bardzo wyraźna i nadaje temu daniu prawdziwego charakteru a
mięso w niej upieczone smakuje po prostu rewelacyjnie. Od siebie dodałam łyżeczkę
kminku bo uważam, że świetnie pasuje do
kapusty kiszonej. W czasie gdy
mięso się piekło wstawiłam również do piekarnika
ziemniaki, które idealnie się tu nadawały.
Składniki:4 plastry
karkówki (ok. 3cm)600g
kiszonej kapusty3
marchewki1
cebula½ łyżki
cukrusólpieprz3 łyżki
oliwyłyżeczka
kminkuPlastry
karkówki rozbić tłuczkiem do
mięsa, a następnie przyprawić świeżo zmielonym
pieprzem. Każdy kawałek obsmażyć na gorącym
oleju, z każdej strony po około 1 minucie. Jeśli
kapusta jest bardzo kwaśna przepłukać
wodą i odsączyć. Dorzucić potartą
marchewkę, oraz
cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać
oliwę,
cukier i doprawić świeżo zmielonym
pieprzem do smaku oraz
kminkiem. Dokładnie całość wymieszać. Do naczynia żaroodpornego wlać resztę tłuszczu po obsmażaniu
karkówki, na to ułożyć dwa plastry
mięsa, a na nie połowę
kapusty. Na to kolejne dwa plastry
karkówki i całość pokryć resztą
kapusty. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150'C przez około godzinę, ja piekłam pod folią aluminiową.Smacznego:)