Wykonanie
Karkówka pieczona w
kiszonej kapuście, to jedno z moich popisowych dań. Przygotowuję ją często, gdy na przykład przychodzą do mnie gości.
Mięso jest miękkie, soczyste, a do tego lubię jego połączenie z przypieczoną,
kiszoną kapustą. Do tego przygotowuje się je dość prosto i szybko, a najwięcej czasu sama
karkówka spędza w piekarniku. Co więcej - nigdy nie zdarzyło mi się, aby ktoś powiedział na
karkówkę pieczoną w
kiszonej kapuście narzekał, a wierzcie mi, moi znajomi są w kulinarnych opiniach bardzo szczerzy i bez żadnego skrępowania wyrażają nawet negatywne opinie, z których najbardziej delikatne brzmiała: "no da się zjeść, ale więcej tego nie rób".- 4 grube (ok. 3cm.) plastry
karkówki- 600 g.
kiszonej kapusty- 3
marchewki-
cebula-
cukier-
sól i
pieprz-
oliwaKażdy plaster
karkówki rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Solimy i
pieprzymy. Obsmażamy ją na gorącym
oleju (każdą stronę około 2 minuty).Jeśli
kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukujemy ją
wodą. Odsączamy a następnie siekamy nożem. Dodajemy
marchew startą na jarzynowej tarce, oraz
cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy 3 łyżki
oliwy, pół łyżki
cukru oraz
pieprz do smaku.Dokładnie mieszamy.Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz, który pozostał nam z obsmażania. Następnie wkładamy 2 plastry
karkówki, a na nie warstwę
kapusty. Na to kolejne 2 plastry
karkówki, które przykrywamy
kapustą. Pieczemy w piekarniku (150 stopni) przez około 2 godziny.Podajemy z
ziemniakami.Smacznego!