Wykonanie
Ostatnio nie ciągnie nas do
mięsa. Pogoda, nawał obowiązków i późne powroty z pracy spowodowały, że jadamy prawie całkowicie bezmięsnie. Taki post czasami dobrze robi bo jak się spróbuje
mięsa po 3 tygodniach przerwy smakuje ono wtedy wybornie. Zwłaszcza jeśli jest to np.
filet z kaczki uduszony w
białym winie podany na zielonej
fasolce. Czas przygotowania takiego obiadu nie jest zbyt długi, ja dusiłam ok. 30 minut i
mięso było idealne.
Składniki:1
filet z kaczkiszklanka
wina białegoszklanka
bulionu1
cebulałyżka
majerankusól,
pieprz300 g
zielonej fasolki szparagowejRozgrzać
olej na patelni i położyć na niej filet. Obsmażyć z obu stron, dodać pokrojoną
cebulę. Przesmażyć chwilę. Wlać
wino,
bulion, dodać
majeranek,
sól i
pieprz. Dusić ok. 25-30 min, aż płyn częściowo się zredukuje. Kiedy
mięso jest już miękkie wyjąć je na talerz i wsypać
fasolkę. Gotować w sosie aż będzie miękka. Włożyć z powrotem
mięso i podgrzać. Podawać natychmiast.Smacznego:)